Megállapodtak a klímacsúcson egy alap létrehozásáról, amely a klímaváltozás által leginkább sújtott országokat támogatja

Továbbra is az a cél, hogy megpróbálják 1,5 Celsius-fok alatt tartani a globális átlaghőmérséklet emelkedését, szakértők szerint azonban a jelenlegi állapotokat nézve ez a másfél fok inkább 2,7 Celsius-fok lesz.

Megállapodtak a klímacsúcson egy alap létrehozásáról, amely a klímaváltozás által leginkább sújtott országokat támogatja

Kompenzációs ENSZ-alap létrehozásában állapodtak meg az országok az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. ülésén (COP27) az egyiptomi Sarm-es-Sejkben. Az alap a klímaváltozást legjobban elszenvedő országoknak nyújt támogatást – írja az MTI.

A BBC beszámolója szerint a szegény országok már harminc éve szorgalmazzák, hogy a gazdag országok segítsenek a globális felmelegedés okozta „veszteségek és károk” kifizetésében.

Arról is írnak, hogy kritikusok szerint a klímacsúcs nem ment elég messzire a klímaváltozást okozó kibocsátások csökkentése terén. A Egyesült Királyság küldöttje azt mondta, „hihetetlenül csalódott”, hogy a csúcstalálkozó nem jutott előbbre.

António Guterres ENSZ-főtitkár azt mondta, a konferencia nem foglalkozott a drasztikus csökkentés szükségességével, úgy fogalmazott, hogy a bolygó még mindig „a sürgősségi osztályon van”.

A közös zárónyilatkozat szerint továbbra is az a cél, hogy megpróbálják 1,5 Celsius-fok alatt tartani a globális átlaghőmérséklet emelkedését. Mert az ENSZ szerint ennek a küszöbértéknek a túllépése „több millió embert tenne ki a pusztító éghajlati hatásoknak”. Szakértők szerint azonban a jelenlegi állapotokat nézve ez a másfél fok inkább 2,7 Celsius-fok lesz.

A közös megállapodásban felszólították az országokat, csökkentsék a fosszilis tüzelőanyagok támogatását, de azt is közölték, hogy a részletek kidolgozása megmarad a jövő évi konferenciára. Espen Barth Eide norvég klímaügyi miniszter a megállapodás bejelentését követően azt mondta, „erősebb megegyezést” remélt.

Frans Timmermans, az európai zöld megállapodásért felelős uniós biztos szintén azt mondta, hogy csalódott, mert ő is úgy látja, hogy a megállapodás „nem jelent előrelépést” sem a bolygó, sem az emberek számára. Szerinte egyes országok „még mindig nem elég elkötelezettek” az átlaghőmérséklet szabályozásával kapcsolatban. Azt mondta: „Tehettünk volna többet.”